Cabinetul medical este unul dintre spațiile care trebuie să respecte norme extrem de stricte privind igiena.

Pentru a asigura protecția atât a personalului medical, cât și a pacienților, este necesară eliminarea agenților patogeni, care se răspândesc foarte repede.

Fiindcă mâna este cel mai „utilizat” instrument din domeniul medical, sunt necesare mănușile de examinare sau chirurgicale, precum și mănușile de menaj, utilizate atunci când se realizează curățarea și dezinfectarea spațiilor, a instrumentelor sau a mobilierului din cabinet. Alege un material hipolergenic (vezi „Alergia la latex”) și o mărime corespunzătoare, care să nu împiedice activitatea zilnică.

Microorganismele patogene se răspândesc cu rapiditate și se înmulțesc la fel de repede în acest mediu, iar, pentru a evita infecția încrucișată, este necesar ca mâinile medicilor să fie „eliberate” de acești agenți patogeni. Folosește un dezinfectant de mâini sau un săpun lichid antimicrobian pentru a asigura igiena corespunzătoare între consultații. Dezinfectanții și detergenții dezinfectanți sunt indispensabili oricărui cabinet medical. Ai nevoie de dezinfectanți pentru suprafețe, mâini, dezinfectanți sau sterilizanți de instrumentar, dezinfectanți pentru mobilier, dezinfectanți pentru sisteme de aspirație și microaerofloră, astfel încât să asiguri starea de sterilitate a mediului de lucru.

O importanță deosebită o are îmbrăcămintea medicală. Halatele, pantalonii medicali, bonetele, măștile medicale, completate de acoperitorii de mâneci și de pantofi, acolo unde este cazul, împiedică transmiterea microorganismelor de pe o suprafață pe alta.

De asemenea, colectarea, stocarea și eliminarea deșeurilor medicale este un pas vital. În acest sens, ai nevoie de saci și cutii pentru deșeuri.

Despre cum să sortezi și să elimini deșeurile medicale, am vorbit într-un alt articol, pe care îl poți citi aici.