Latexul este un cauciuc natural, care provine din seva unui arbore din Africa și Asia de Sud-Est. Seva este, apoi, prelucrată și modelată, rezultând produse cu flexibilitatea și caracteristicile cauciucului natural.

În domeniul medical, latextul este substanța de bază pentru mănuși, tuburi intravenoase, turnichet, benzi de cauciuc, catetere etc. Astfel, este lesne de înțeles de ce alergia la latex este o problemă.

Alergia la latex reprezintă sensibilitatea crescută, o reacție greșită și excesivă a organismului în fața acestei substanțe care nu produce niciun rău persoanelor care nu manifestă alergii.

Agenții de risc sunt reprezentați de expunerea repetată și îndelungată la latex, predispoziția înnăscută sau dobândită de-a lungul vieții, precum și bolile condiționate genetic.

De asemenea, alergia la praf, plante sau păr de animale creează susceptibilitate pentru alergia la latex.

Cele mai întâlnite manifestări sunt erupțiile cutanate, deseori cu prurit, crampe stomacale, tuse, durere de stomac, dificultăți la înghițire, respirație greoaie, amețeală, senzație de leșin etc.

Principala modalitate de „ținere sub control” a alergiei este înlocuirea produselor din latex. Pentru personalul medical, se recomandă folosirea mănușilor din cauciuc hipoalergen.

Nitrilul este o variantă viabilă deoarece este elastic și prezintă o rezistență mai mare decât latexul la diverse produse chimice.

Mănușile din nitril, nepudrate, albastre sunt foarte rezistente la înțepături și rupturi și au o elasticitate medie spre ridicată. Sunt disponibile în mărimi de la XS la L, se mulează perfect pe forma mâinii și asigură confort sporit.

Mănușile din nitril, colorate, sunt ideale: manșeta asigură rularea rapidă și ușoară, materialul este rezistent la puncții. Sunt texturate, ceea ce conferă aderență în medii uscate, dar și umede. De asemenea, permit sensibilitate tactilă.

Mănușile din nitril, antialergice, verzi sunt destinate uzului general, putând fi folosite în diverse industrii. Prezintă căptușeală de bumbac, nu alunecă și sunt ușor de purtat. Sunt disponibile în mărimi de la L la XL, potrivite atît pentru femei, cât și pentru bărbați.

De asemenea, recomandăm înlocuirea produselor pudrate cu cele nepudrate și folosirea mănușilor colorate pentru detectarea rapidă a schimbărilor, precum tăieturi sau înțepături.