Pentru a putea gestiona în mod corect și eficient deșeurile rezultate din activitatea medicală, este necesară, mai întâi, o clasificare exactă a acestora.

Astfel, deșeurile medicale sunt:

1. deșeuri nepericuloase (deșeurile menajere, cum ar fi ambalajele materialelor sterile, flacoanele de perfuzie care nu au intrat în contact cu sângele sau lichidele biologice, gipsul necontaminat cu lichide biologice, hârtia, resturile alimentare necontagioase, saci și ambalaje plastice, sticlă ce nu a intrat în contact cu lichidele corporale). Aceste deșeuri își pierd caracterul „nepericulos” atunci când sunt amestecate cu deșeurile periculoase.

2. deșeuri periculoase – o categorie aparte, care conține următoarele tipuri de deșeuri:

- deșeuri tăietoare-înțepătoare (ace cu sau fără fir, catetere, seringi cu sau fără ac, branule, lame de bisturiu de unică folosință, sticlărie de laborator care a intrat în contact cu substanțe infecțioase, pipete);

- deșeuri anatomo-patologice (părți anatomice, material biopsic provenit din sălile de operație);

- deșeuri infecțioase (orice material care a intrat în contact cu sângele sau alte lichide biologice, virusuri, bacterii, paraziți, toxine ale microorganismelor: seringi cu sau fără ac, ace cu sau fără fir, catetere și perfuzoare, recipiente care au conținut sânge sau lichide biologice, materiale de unică folosință, precum câmpuri operatorii, manuși, sonde, comprese, pansamente, materiale contaminare, materiale de laborator folosite etc.);

- deșeuri chimice și farmaceutice (medicamente, seruri și vaccinuri expirate, reactivi și substanțe de laborator, reziduuri chimioterapice, dezinfectanți și si substanțe de curățenie expirate, deteriorate sau depozitate necorespunzător).

Gestionarea deșeurilor medicale presupune colectarea, ambalarea, depozitarea temporară, transportul și eliminarea acestora.

Producătorul de deșeuri (unitatea medicală) are ca responsabilități diminuarea cantității de deșeuri produse, reutilizarea și reciclarea deșeurilor care se pretează acestor operațiuni și, mai ales, separarea acestora în funcție de proveniență.

Deșeurile menajere se colectează în saci negri sau transparenți. Cei negri dețin pictograma de deșeuri nepericuloase. În lipsa acestora, se pot folosi saci din polietilenă transparenți și incolori.

Deșeurile anatomice destinate incinerării se colectează în cutii de carton rigid, dotate la interior cu saci de polietilenă de înaltă densitate, sau în saci din polietilenă cu inscripție de pericol biologic. Sacii trebuie să fie perfect etanși pentru a nu permite scurgerea lichidelor.

Deșeurile tăietoare-înțepătare se stochează în cutii cu pereți rigizi, rezistente la șocuri mecanice. Cutiile sunt dotate cu capac cu orificiu pentru introducerea în siguranță a materialelor și prezintă sistem de închidere definitivă. De asemenea, prezintă mâner rezistent și inscripția „Pericol biologic!”. Materialul din care sunt realizate cutiile trebuie să permită incinerarea. Recipientele trebuie să îndeplinească următoarele condiții obligatorii: impermeabilitate, etanșeitate, siguranță pentru personal în momentul închiderii definitive prin eliminarea posibilității de contaminare, inscripționarea cu pictograma de pericol, modul de utilizare, linia de marcaj pentru nivelul maxim de umplere, spațiu pentru numele unității, a persoanei responsabile și a datei de depozitare.

Deșeurile infecțioase care nu taie și nu înțeapă se depozitează în cutii de carton prevăzute cu saci din polietilenă, în saci din polietilenă galbeni sau marcați cu galben, toate având pictograma de pericol biologic. Sacii trebuie să fie rezisteți, să fie închiți ermetic, dar și sigur și ușor de folosit și închis. Se recomandă umplerea sacului la maxim 3 sferturi.

Deșeurile chimice și farmaceutice se pun în recipiente speciale, cu marcaje specifice: „coroziv”, „inflamabil”, „toxic” etc.

Sticlele de apă sau suc, precum și alte materiale asemănătoare, necontaminate, se depozitează în saci albaștri, putând fi reciclate.

Codul culorilor în cazul cutiilor/sacilor pentru deșeuri: galben – deșeuri periculoase, albastru – deșeuri nepericuloase.

Pentru o colectare sigură a deșeurilor, vă punem la dispoziție recipiente pentru deșeuri, disponibile aici