Întrucât există o multitudine de tipuri de mănuși, este necesară o diferențiere între acestea pentru a putea alege perechea care ți se potrivește cel mai bine și te ajută să îți faci treaba. În articolul de astăzi, vom vorbi despre mănușile de latex – ce caracteristici au și care este utilitatea lor.

Mănușile de latex au o largă răspândire. Sunt folosite preponderent în medicină, dar au aplicabilitate și în alte domenii, cum ar fi cel industrial. Mănușile din latex, cauciuc natural, cunoscute simplu ca „mănușile din latex” au fost inventate în anul 1889 de William Stewart Halstead, medic chirurg, pentru a proteja personalul medical de dermatita cauzată de substanțele chimice.

Iată, deci, care sunt caracteristicile acestui tip de mănuși:

1. Protecție împotriva substanțelor chimice – latexul natural prezintă rezistență chimică în fața majorității acizilor, bazelor, clorurilor, iodurilor și formaldehidelor. De asemenea, protejează personalul medical și pacienții de contactul cu sângele, lichidele corporale sau microorganismele. Astfel, mănușile din latex sunt mai potrivite pentru intervențiile chirurgicale decât mănușile din vinil, care prezintă un risc mai mare de pătrundere a acestor lichide.

2. Rezistență ridicată la puncțiemănușile din latex prezintă o rezistență crescută la înțepare, tăiere și întindere, păstrându-și integritatea și elasticitatea. Astfel, acestea pot fi folosite mai mult timp, ceea ce echivalează cu un mai bun raport calitate-preț.

3. Conferă dexteritate și nu afectează simțul tactil – una dintre caracteristicile esențiale în domeniul medical o reprezintă dexteritatea. În stomatologie, spre exemplu, dentiștii și asistenții lor manevrează obiecte mici, iar mănușile nu trebuie să împiedice utilizarea corectă a acestora. Faptul că se pliază perfect pe forma mâinii face din mănușile de latex alegerea ideală pentru dentiști. Cu ajutorul acestora, pot prinde bine ustensilele și beneficiază de sensibilitate tactilă fără probleme.

4. Confort sporit – pentru a asigura utilizare optimă, o mănușă trebuie să fie confortabilă, să se plieze bine pe forma mâinii și să nu prezinte dificultăți în introducerea/scoaterea mâinii. Trebuie să se ruleze ușor, să fie îndeajuns de elastică și să nu creeze senzația de greutate. Mănușile de latex acționează ca „o a doua piele”.

5. Sunt economice – mănușile din latex prezintă un raport echitabil între calitate și preț, iar rezistența crescută asigură utilizare îndelungată.

Există persoane care manifestă alergii la latex; mai multe detalii despre acest tip de alergie sunt disponibile într-un alt articol de pe blog, pe care îl găsești aici.

Și rămâi pe fază, săptămâna viitoare vom vorbi despre mănușile din nitril.