Un nou medicament pentru tratarea formelor de scleroză multiplă și scleroză primar-recurentă a fost aprobat recent de către Comisia Europeană.

Scleroza multiplă afectează peste 700.000 de europeni; ea este o boală autoimună care afectează capacitatea nervilor de a transmite impulsuri nervoase. Prin urmare, organismul produce anticorpi care distrug învelișul fibrelor nervoase. Evoluția sa este complicată și are urmări complexe: pacienții pot ajunge în scaune cu rotile.

Ocrevus este medicamentul produs de Genenth Roche, o companie din domeniul biotehnologiei, cu sediul în San Francisco, California, S.U.A. A fost aprobat anterior în țări din America de Nord și de Sud, Europa de Est, Australia sau Elveția, cu o cifră a reușitei de peste 30.000 de persoane.

Compania a venit în sprijinul pacienților care erau nevoiți să se deplaseze cu ajutorul bastoanelor sau al scaunelor cu rotile, fără a mai fi nevoie să aleagă între siguranță și eficacitatea tratamentului.

Este necesară administrarea medicamentului o dată la șase luni, fără monitorizare constantă, ceea ce oferă o șansă în plus la o viață normală.

De asemenea, compania Roche a anunțat un discount de 25% pentru piața farmaceutică din Elveția, o surpriză deloc așteptată și bine-venită pentru pacienții din Europa.

Această inițiativă a venit ca răspuns la scumpirile foarte mari ale medicamentelor din ultimii 12 ani, cu până la 400%, generând un „trend reversibil”.

Pe lângă acest succes, Roche a adus un plus și în lupta cu cancerul, scoțând pe piață 2 medicamente noi: Tecentiq și Perjeta.