Lămpile bactericide sunt un tip special de lămpi care produc raze UV-C, care acționează prin modificarea ADN-ului agenilor patogeni, distrugând capacitatea acestora de a se înmulți. Mai exact, razele UVC distrug nucleul microorganismului, formând legături covalente între bazele adiacente ale ADN-ului.  Astfel, ADN-ul nu se poate multiplica, iar, când microorganismul încearcă să se reproducă, moare.

Lumina ultravioletă este parte a spectrului luminii, cu raze de 3 lungimi: UV-C (între 100 și 280 nm), UV-B (între 280 și 315 nm) și UV-A (între 315 și 400 nm). Lămpile bactericide produc radiații UV-C cu  lungime de undă de aproximativ 253.7 nm, extrem de eficiente în spațiile cu încărcătură microbiologică mare.

În prezent, lămpile bactericide se dovedesc a fi foarte utile în purificarea aerului folosind tehnologia UVC, în domeniul medical. Acest lucru vine la pachet cu beneficiul costurilor scăzute și eficiență ridicată fără a mai fi nevoie de utilizarea substanțelor chimice periculoase. Sunt eficiente în spitale, cabinete medicale, centre de reabilitare, clinici și alte spații medicale, eliminând agenții patogeni transmisibili pe calea aerului: bacterii, fungi, virusuri, spori etc.

Pe lângă sterilizarea aerului din sălile de operație, lămpile pot fi folosite și pentru sterilizarea instrumentarului.

            În funcție de suprafața care trebuie acoperită, lămpile bactericide sunt:

-          lămpi de 8 W – pe spații de aproximativ 3 mp;

-          lămpi de 15 W – aproximativ 6-8 mp;

-          lămpi de 2x15 W – aproximativ 10-12 mp;

-          lămpi de 30 W – aproximativ 12-15 mp;

-          lămpi de 2x30 W – aproximativ 18-22 mp;

-          lămpi de 55 W – aproximativ 22 mp.

           Avantajele lămpilor bactericide:

-          continuitate în utilizare: pot funcționa permanent. Lămpile LBA pot funcționa chiar și în prezența personalului medical.

-          spectru larg de acțiune: orice particulă ce conține acizi nucleici (ADN sau ARN) va fi distrusă de acțiunea UVC.

-          eficacitate: consum mic de energie, concomitent cu distrugerea unui număr mare de microorganisme într-un timp scurt;

-          economie: lămpile elimină nevoia de a folosi antiseptice scumpe, mână de lucru și economisesc și timpul necesar dezinfecției;

-          durata de viață: funcționează timp îndelungat, în parametrii optimi, până la 9.000 de ore;

-          siguranță în utilizare: nu există produși secundari, substanțe fizice sau chimice și reziduuri. Suprafețele rămân curate și uscate, deci se elimină riscul de coroziune asociat umezelii;

-           posibilitatea utilizării fără control uman: cu ajutorul programatorului zilnic, lămpile pot funcționa independent de personalul uman.