În cadrul laboratorului, spălarea sticlăriei de laborator se realizează astfel:

- sticlăria care nu conține substanțe insolubile se curăță cu ajutorul periilor în apă fierbinte, apoi procesul se repetă folosind detergent sau bicarbonat de sodiu. Se clătește cu apă de la robinet, apoi cu apă distilată pentru a îndepărta sărurile ce rămân după clătirea cu apă de la robinet.

- impuritățile de pe suprafața sticlei se elimină cu hârtie de filtru mărunțită, care se introduce în interiorul vasului și se agită cu soluție de spălat. Se recomandă evitarea folosirii nisipului pentru spălarea vasului de laborator pentru a evita zgârierea acestuia.

- impuritățile organice, insolubile în apă, se îndepătrează cu ajutorul solvenților organici (alcool, eter dietilic, acetonă, eter de petrol). Majoritatea solvenților sunt inflamabili, deci, se recomandă utilizarea lor departe de surse de foc, în spații bine ventilate.

- trecerea sticlăriei prin amestec sulfocromic se realizează în cristalizatoare (eprubete sau lamele) sau în cilindri (pipete și baghete). Baloanele, flacoanele și biuretele se curăță prin turnarea amestecului în ele. Perioada de contact a sticlăriei cu acest amestec trebuie să fie de 24 de ore, până când culoarea lui devine verde, după care aceasta se spală cu apă de la robinet

Uscarea poate fi realizată în mai multe feluri, prin:

- așezarea vaselor de laborator pe stative de lemn, cu gura în jos;

- folosirea meselor prevăzute cu găuri și tăvi de scurgere;

- utilizarea coșurilor de sârmă, în etuvă, la o temperatură de 100-110 grade Celsius;

- suflarea de aer comprimar;

- uscarea rapidă cu solvenți organici (clătire cu alcool ce antrenează apa, apoi folosirea eterului și suflarea, cu o pară de cauciuc, de aer în interiorul vasului. Vasele uscate se păstrează în dulapuri speciale, așezate cu gura în jos.

Sterilizarea este operația prin care se distruge orice formă de microorganisme, atât cele vegetative, cât și cele sporulate, prin folosirea temperaturilor de peste 100 de grade Celsius.

Poate fi realizată prin metode fizice, chimice sau biologie.

1. Sterilizarea fizică presupune utilizarea căldurii uscate sau umede

Sterilizarea cu căldură uscată:

- flambarea presupune trecerea instrumentelor de laborator prin flacăra unui bec cu gaz sau prin flacăra unei spirtiere. Este destinată anselor și lamelelor de microscop.

- sterilizarea cu aer cald se folosește pentru sticlăria de laborator și presupune folosirea etuvei la 160-180 de grade Celsius, pentru 30-60 de minute.

Sterilizarea cu căldură umedă:

- fierberea în apă, la 100 de grade Celsius, timp de 30 de minute, permite distrugerea formelor vegetative ale microorganismelor;

- sterilizarea în autoclav, prin utilizarea vaporilor de apă sub presiune la temperaturi de peste 100 de grade Celsius;

- pasteurizarea presupune utilizarea unor temperaturi mai mici de 100 de grade Celsius și este eficientă numai în distrugerea formelor vegetative ale microorganismelor;

- tindalizarea este un proces ce constă în repetarea pasteurizării de 3 ori, în 3 zile consecutive, destinat unor medii de cultură.

Sterilizarea bacteriologică se aplică filtrelor care nu suportă tratament termic. Se realizează prin filtrare bacteriologică, ceea ce presupune reținerea microorganismelor în porii foarte fini ai filtrului.

2. Sterilizarea chimică se bazează pe folosirea unor substanțe cu acțiune distructivă asupra microorganismelor (antiseptice sau dezinfectante). Pot fi inhibatoare (bacteriostatice) sau distrugătoare (bactericide).

3. Sterilizarea biologică se folosește de substanțe secretate de anumite microorganisme cu proprietatea de distrugere a altor microorganisme (antibiotice).

Prepararea soluțiilor de spălat: 

 Denumire amestec Cantitate Se utilizează pentru Nu se utilizează pentru

1. Amestec sulfocromic:

- bicromat de potasiu

- acid sulfuric concentrat

50-60 gr.

0.5 dm3

substanțele organice determinarea cromului

2. Bicromat de potasiu cu acid azotic concentrat:

- bicromat de potasiu

- acid azotic concentrat

200 gr.

1 dm3

 determinarea cromului

3. Permanganat de potasiu c.m. 5%

Apă distilată

Acid sulfuric


50 gr.

1 dm3

30-50 cm3

4. Acid clorhidric 6 mol/dm3

cu apă oxigenată c.m. 5-6% 


Raport 1:1
 determinarea clorurilor

5. Hidroxid de sodiu c.m. 40%

apă distilată

 400 gr.

1 dm3

6. Soluție Trilon B c.m. 5%
7. Soluție acid oxalic 0.01 mol/dm3


8. Soluție de ditizonă în cloroform 0.01 g/dm3:

- ditizonă

- clororform

0.01 gr.

1 dm3


9. Soluție bicromat de sodiu c.m. 20%
 200 gr.

Polymed vă pune la dispoziție o gamă vastă de soluții de laborator, disponibile aici

New layer...