Pivotul dentar este un dispozitiv protetic ce ajută la refacerea dinților cariați sau fracturați. În cazul în care coroana dintelui a fost distrusă în totalitate, dar rădăcinile sunt sănătoase, se poate recurge la un pivot dentar, care va fi acoperit ulterior de o coroană dentară.

Vârful pivotului (partea radiculară) se introduce în canalul radicular după tratament endodontic, iar capătul acestuia (partea coronară) rămâne deasupra gingiei.

Pivotul dentar se poate utiliza în următoarele situații:

- înlocuirea coroanei unui dinte distrus sau fracturat – există 3 cauze ale distrugerii coroanei dentare: cariile, fisuri accidentale ale dintelui sau fisuri dentare netratate;

- înlocuirea țesuturilor unui dinte cariat – dinții cu pereți subțiri sau instabili și puțin rezistenți pot fi restabilizați prin utilizarea pivoților, peste care se vor realiza lucrările protetice.

Pivoții NU se pot utiliza când canalele radiculare nu au fost tratate endodontic sau s-au realizat tratamente incorecte, când dintele este mobil, când fractura dentară se situează sub nivelul gingiei sau când există probleme ce nu pot fi tratate.

Tipuri de pivoți:

În funcție de modul de realizare, pivoții dentari sunt:

1. prefabricați în cabinetul dentistului – aceștia nu necesită intervenția tehnicianului; se găsesc în seturi, de diverse dimensiuni. Materialele folosite pot fi aliaje de metale aurite, cuarț, titan sau altele.

2. turnați în laboratoare dentare, realizați din aliaje de zircon, crom, nichel, titan, aur. Avantajul acestora îl reprezintă rezistența ridicată, dar timpul necesar fabricării este mai mare, de aceea nu pot fi folosiți ca soluție în caz de urgență. Spre deosebire de cei prefabricați, care pot fi deficitari în canalele radiculare, cei turnați prezintă o grosime maximă, ideali pentru canalele mai largi.

În funcție de materialul din care se realizează, pivoții pot fi:

1. pivoți din aliaje metalice nenobile (crom-nichel, crom-cobalt etc.) – prezintă rezistență ridicată, însă există posibilitatea corodării, iar aspectul nu este tocmai uniform datorită diferenței de culoare dintre materiale;

2. pivoți din aliaje de aur sau titan (de cele mai multe ori, pivoții sunt realizați din metale nenobile, aurite apoi). Sunt superiori deoarece nu se corodează în timp, rezistența în strat subțire a aurului este superioară oricărui metal și sunt foarte bine tolerați de organism.

3. pivoți din zirconiu (prelucrați cu sistemele CAD/CAM) – au rezistență ridicată, un aspect estetic, însă presupun costuri suplimentare;

4. pivoți din cuarț sau sticlă (sunt pivoții prefabricați) – sunt transparenți, foarte rezistenți și estetici.

Pivoții dentari se găsesc în diverse dimensiuni (lungime și grosime). Lungimea poate fi de maxim 3 sferturi din lungimea totală a canalului radicular, iar grosimea depinde de grosimea canalului.