Nitrilul este cunoscut și sub denumirea de „cauciuc butadienacrilonitrilic”, un cauciuc sintetic ce prezintă rezistență crescută, flexibilitate ridicată și nu provoacă alergii.

În ultimii ani, mănușile din nitril au devenit din ce în ce mai populare, fiind opțiunea ideală pentru persoanele care manifestă alergie la latex. Majoritatea tipurilor de mănuși din nitril se găsesc în varianta pudrată, cu amidon de porumb, folosit ca lubrifiant, pentru o rulare mai ușoară. Amidonul de porumb înlocuiește pulberea de licopodiu sau talcul, materiale care provoacă iritații. Pot exista, însă, și reacții alergice la amidonul de porumb, motiv pentru care există gama de mănuși nepudrate.

Care sunt avantajele mănușilor din nitril?

1. Sunt opțiunea ideală pentru înlocuirea mănușilor din latex – alergia la latex este o problemă răspândită printre cadrele medicale. Mănușile din nitril nu conțin proteine din latex, ceea ce înseamnă risc redus de alergie cutanată.

2. Sunt rezistente și elastice – sunt ideale pentru activitatea din domenii dure, asigurând protecție împotriva unei game largi de substanțe chimice, în special a celor pe bază de petrol, și a agenților patogeni din sânge. Mănușile sunt folosite cu precădere în chimioterapie, având o rezistență la puncție de 3 ori mai mare decât cele din latex.

3. Ajută la pierderea căldurii – filtrul subțire de nitril asigură disiparea rapidă a căldurii, motiv pentru care mâinile nu transpiră și nu pielea nu se irită.

4. Asigură tactilitatea corespunzătoare – mărimea potrivită de mănuși permite tactilitatea, în special cele cu vârfurile microporoase.

5. Sunt confortabile – se mulează repede pe piele, asigurând confort în utilizare, chiar și pe perioade prelungite.

6. Prezintă posibilitatea verificării rapide – variantele colorate de mănuși din nitril sunt foarte utile, persoana care le utilizează putând observa rapid înțepăturile sau tăieturile.

7. Sunt durabile și când nu sunt utilizate – se pot folosi chiar și după ce au fost depozitate pe o perioadă lungă de timp.

8. Au rezistență scăzută la frecare – un avantaj pentru punerea și scoaterea rapidă a mănușilor în timpul activității.

9. Prezintă un raport calitate-preț echitabil – reprezintă varianta ideală pentru mănușile din latex nu doar din punct de vedere al caracteristicilor, ci și al prețului.

10. Sunt prietenoase cu mediul – alte opțiuni de mănuși pot conține de două ori mai mult material decât cele din nitril, ceea ce înseamnă costuri mai mari de transport, depozitare și, implicit, de eliminare a produsului uzat.