Halatele sunt indispensabile activității în unitățile medicale, devenind, de-a lungul timpului, un simbol internațional al medicinei.

Până în anul 1914, medicii purtau halate albe, care, însă, s-au dovedit a nu fi practice în viața de zi cu zi. Albul imaculat îi orbea, efectul fiind similar cu cel al zăpezii care reflectă razele soarelui.

Utilitatea halatelor medicale:

- sunt comode și practice - ele nu împiedică mișcarea, permit circulația aerului și sunt realizate din materiale superioare din punct de vedere al calității, tocmai pentru ca un cadru medical să poată face față cu brio multelor ore petrecute în unitățile medicale.

- materialele folosite elimină bacteriile - halatele sunt realizate din țesături tratate special cu ioni de argint, care se activează în contact cu bacteriile nedorite. Astfel, este împiedicată înmulțirea acestora;

- sunt durabile și rezistente - pentru a putea duce la îndeplinirea multiplele sarcini, pentru a ajunge în multe locuri în timp util, este nevoie de un articol de îmbrăcăminte rezistent la întindere, frecare sau răsucire.

- pot fi spălate la temperaturi ridicate - pentru a distruge bacteriile cu care au intrat în contact, este nevoie de o temperatură ridicată a apei de spălare. Halatele au fost concepute astfel încât să reziste acestui procedeu fără a se deteriora.

- fac posibilă identificarea rapidă a personalului medical - oamenii care intră în unitatea medicală, pot recunoaște foarte ușor personalul medical care le poate veni în ajutor, în anumite cazuri chiar și câteva secunde făcând diferență.

Halatele albe au devenit simbol al profesionalismului și au o dimensiune practică prin faptul că petele ies foarte ușor în evidență pe acest fundal. Colorimetria este un alt argument în favoarea tonurilor de alb – acestea au un efect benefic asupra pacienților. În plus, albul nu ridică probleme la sterilizarea la temperaturi foarte înalte.

Totuși, acestea nu sunt întotdeauna potrivite. În cazul chirurgilor, spre exemplu, au efecte nefaste asupra ochilor. Culoarea roșu, specifică sângelui, este predominantă în comparație cu albul, ceea ce va duce, ulterior, la insensibilitate vizuală asupra acestei culori.

Halatele verzi sau albastre rezolvă această problemă. Roșul este complementar cu verdele în spectrul culorilor. Ele reușesc să reîmprospăteze vederea medicului și vor elimina insensibilitatea la roșu pentru a face posibilă detectarea vaselor de sânge sau a altor caracteristici din interiorul organismului uman în timpul unei intervenții.

Cu toate că se optează pentru diverse culori și nuanțe în materie de îmbrăcăminte medicală, verdele rămâne „prietenul” medicului.