Gonartroza (artroza genunchiului) este o afecțiune cronică a genunchiului, care constă în distrugerea progresivă a cartilajului, manifestându-se prin dureri și limitarea mobilității. Reprezintă rezultatul presiunii exercitate asupra cartilajului articulației, indiferent dacă acesta este sănătos sau deja slăbit.

Principalii factori de risc sunt greutatea excesivă și obezitatea. Riscul de a dezvolta gonartroză este de 3 ori mai mare la persoanele cu un Indice al Masei Corporale (IMC) mai mare de 27 decât la persoanele cu greutate normală.

Indexul Masei Corporale reprezintă raportul dintre greutate (în kilograme) și înălțimea la pătrat (în metri). Spre exemplu, pentru o persoană cu înălțimea de 1,6 metri și o greutate de 55 de kg, IMC este de 21,48.

Practicarea sporturilor de impact și alergare (fotbal, rugby) poate reprezenta o altă cauză pentru dezvoltarea afecțiunii, ca și îndepărtarea parțială sau totală a meniscului și deformări ale genunchiului.

Simptomele gonartrozei sunt: durere mecanică (ce apare în timpul mișcării, când se exercită presiune asupra genunchiului, și dispare prin repaus) și rigiditate (identificată de medic printr-o examinare).

Tratamentul este, inițial, non-medicamentos:

- lupta împotriva excesului de greutate sau obezității (când este cazul);

- adaptarea la un stil de viață specific (evitarea ridicării de greutăți);

- sesiuni de fizioterapie;

- program de fitness aerobic;

- ajutor tehnic (suport ortopedic, suport pentru genunchi, baston).

Un al doilea stadiu al tratamentului poate fi considerată administrația de medicamente, care este împărțită în 3 categorii (pentru durere, pentru „izbucniri” acute – inflamări, pentru situațiile în care afecțiunea devine cronică).

Al treilea stadiu, care nu este considerat ca măsură finală, îl reprezintă intervenția chirurgicală.

Tratamentul nechirurgical poate ajuta foarte mult la vindecarea gonartrozei.

Se recomandă, astfel, exerciții de stretching și de tonifiere a musculaturii coapselor, unde se pot folosi pedalierele, transferarea greutății de pe genunchiul afectat prin folosirea unui baston, folosirea ortezelor sau a altor dispozitive ortopedice care contribuie la scăderea durerii și a presiunii.