În ultimii ani, studii au arătat că din ce în ce mai mulți oameni se confruntă cu intoleranță la gluten, însă majoritatea nu știu nici măcar ce înseamnă.

Ce este glutenul?

Ei bine, glutenul este un termen cumulativ, un amestec de substanțe naturale proteice, existente în grâu, secară, orz și, mai puțin, în ovăz. Este vizibil prin elasticitatea pe care o conferă aluatului, fiind insolubil în apă. Glutenul este, astfel, prezent în pâine, bere,  paste făinoase, produse de patiserie, cereale, mezeluri, sosuri, supe, ceea ce îl face destul de greu de evitat.

Medicii recomandă evitarea acestuia doar în cazul în care suferiți de intoleranță la gluten (boala celiacă sau celiachia). Privarea de alimentele care conțin gluten în lipsa unei cauze medicale înseamnă lipsirea organismului de unele fibre alimentare necesare care se găsesc, în general, în cereale. Acest fenomen nu poate avea niciun efect benefic asupra corpului uman. Aceste fibre ajută la prevenirea bolilor cardiace, a diabetului, precum și a unor tipuri de cancer.

Cum se recunoaște intoleranța la gluten?

Glutenul are rolul de a stimula sistemul imunitar al persoanelor cu predispoziție la această afecțiune, distrugând mucoasa intestinală. Astfel, se împiedică absorbția substanțelor nutritive, cum ar fi calciul, fierul sau acidul folic. Organismul se apără de gluten prin formarea de anticorpi. Odată apărută, boala nu se vindecă, rămâne în corp pe tot parcursul vieții. Dispar doar anticorpii și simptomele bolii, acestea reapărând atunci când se consumă alimente care conțin gluten toxic (există cereale fără gluten toxic, cum ar fi orezul, porumbul și alte pseudocereale – mei, hrișcă, quinoa etc).

Cel mai vizibil semn al intoleranței la gluten sunt tulburările digestive în urma consumului de produse pe bază de grâu (gaze, balonare, constipare, diaree sau alternanța dintre cele 2, crampe abdominale, greață, asemănătoare cu simptomele colonului iritabil). Se mai pot adăuga migrenele, durere și sensibilitate musculară, schimbări de dispoziție, tulburări neurologice (amețeli, dificultăți de menținere a echilibrului, dureri, senzația de moleșeală), oboseală continuă, mai ales după mese.

Din nefericire, intoleranța la gluten nu are, deocamdată, un  tratament. Singura soluție rămâne excluderea acestuia din alimentația zilnică, simptomele urmând să dispară în termen de 2-3 luni. Reintroducerea acestuia în alimentație va declanșa același răspuns din partea organismului.

Alimentele care pot fi consumate fără probleme în cazul intoleranței la gluten sunt fructele și legumele, carnea, nucile, soia, porumbul, orezul, amaranthul, hrișca, meiul, quinoa sau făina de cartofi.