Bacteriile și microorganismele sunt prezente în aproape orice mediu, majoritatea fiind inofensive pentru oameni, dar patogenii, microorganismele care cauzează boli, pot fi periculoase sau letale.

Folosirea dezinfectantului potrivit, cu regularitate, este un pas critic în prevenirea răspândirii bolilor. Pe piață se găsesc o multitudine de produse, de aceea, este important să înțelegem cum acționează pentru a putea face alegerea corectă.

Care este mecanismul de acțiune?

Dezinfectanții sunt agenți chimici care se aplică pe obiecte pentru a distruge bacteriile, virusurile, fungii, mucegaiul și altele. Cel care se ocupă de distrugerea acestora este denumit „agent activ”, prin distrugerea celulelor microorganismelor. În funcție de destinație, agentului activ i se adaugă și alte ingrediente; spre exemplu, se poate adăuga o fromulă specială pentru păstrarea umezelii pe parcursul timpului de acțiune.

La modul general, dezinfectanții se clasifică în:

- compuși cuaternari de amoniu – sunt alegerea ideală în instituții și spitale datorită costului scăzut și a acțiunii rapide asupra unui spectru larg de microorganisme. Pot fi dezinfectanți-detergenți pentru a asigura curățarea simultan cu dezinfectarea. Se recomandă pentru utilizarea pe suprafețele dure, non-poroase. Acționează prin atașarea pe peretele celular al microorganismului, afectând proteina și membrana celulară, ceea ce duce la moarte. Sunt foarte stabili, fără culoare, fără miros. Dezavantajul îl reprezintă faptul că nu elimină sporii, bacilul Koch și anumite virusuri.

- cloruri – acționează asupra virusurilor rezistente, având acțiune rapidă și costuri scăzute. Pot fi corozive, iritante și pot cauza decolorarea materialelor. Sunt indicate pentur curățarea fluidelor corporale, sunt bactericide, fungicide, sporicide. Sunt compuși instabili, cu miros puternic neplăcut și iritant.

- alcooli – diluați în apă, alcooli sunt eficienți asupra majorității bacteriilor. De multe ori, este necesară o concentrație mai mare pentru suprafețele umede. Dezavantajul este că se evaporă rapid, sunt inflamabili, pot fi ineficienți asupra materiei organice și nu pot fi folosiți pe suprafețe sensibile.

- aldehide – sunt foarte eficiente asupra bacteriei care cauzează tuberculoza, dar este nevoie de o concentrație mai mare pentru a fi eficiente deoarece unele bacterii au dezvoltat rezistență la aldehide. Pot cauza astm sau alte probleme de sănătate. Pot lăsa reziduuri grase în urmă și trebuie folosite în soluții alcaline.

- iodofori – au excelente efecte fungicid și virucid. Prezintă costuri ridicate pot fi folosiți pe suprafețe semi-critice, dar pot păta și au un miros neplăcut.

- compuși fenolici – sunt eficienți împotriva bacteriilor, inclusiv Mycobacterium tuberculosis, asupra fungilor și virusurilor. Sunt foarte toxici și corozivi, atacând suprafețele concomitent cu microorganismele.

- hidrogen peroxid – se combină, de regulă, cu acidul peracetic pentru obținerea unei soluții dezinfectante. Sunt puternic oxidanți și pot reacționa cu alte substanțe chimice sau cu suprafețele. Spectrul de activitate este limitat și pot fi periculoși în concetrații mari. Nu lasă reziduuri.

De ce trebuie să ții cont în alegerea făcută?

1. Eficacitatea produsului – dacă poate elimina microbii și patogeni cel mai des întâlniți în unitatea vizată, este indicat să îl alegi.

2. Timpul de acțiune – cât de repede sunt eliminați agenții patogeni și cât timp se păstrează umede suprafețele variază în funcție de produsul ales.

3. Siguranța – dacă dezinfectantul este sigur pentru oameni, dacă poate fi folosit în prezența acestora sau dacă atacă suprafețele, toate acestea sunt aspecte de care trebuie să ții cont.

4. Ușurința în utilizare – ce pași sunt necesari pentru eliminarea mocroorganismelor, timpul de acțiune și concentrația folosită, toate trebuie să nu îngreuneze activitatea.

5. Raportul preț-calitate – costurile necesare achiziționării și manipulării, precum și cele necesare folosirii, trebuie să fie în balanță cu efectele produse.