Pulsoximetrul este un dispozitiv medical de mici dimensiuni, care se atașează pe deget și măsoară saturația de oxigen din sânge și/sau ritmul cardiac. 

În cazul în care ai în plan să achiziționezi un astfel de dispozitiv, sunt câteva aspecte de care ar trebui să ții cont:

părerea medicului - înainte de a face o astfel de achiziție, este recomandat să vorbești cu medicul tău, care îți poate spune ce tip de pulsoximetru este potrivit pentru tine. Există o varietate de dispozitive, în funcție de scop. Astfel, dacă ai nevoie de pulsoximetru doar pentru măsurarea saturație de oxigen, un dispozitiv mic, clip-on (cu prindere cu clip pe index), poate fi alegerea potrivită. Dacă specialistul dorește și monitorizarea ritmului cardiac, poți alege un pulsoximetru cu monitor, ce oferă posibilitatea de monitorizare a ritmului inimii.

consultă mai multe modele - toate pulsoximetrele îndeplinesc aceeași funcție de bază: măsurarea nivelului de saturație a oxigenului din sânge. În funcție de tip, fiecare are puncte tari și puncte slabe.

Pulsoximetrele de deget sunt ideale pentru uzul la domiciliu; sunt mici, cu formă rectangulară, cu prindere clip pe deget. De obicei, funcționează pe bază de baterii.

Pulsoximetrele portabile sunt folosite, de regulă, în instituțiile medicale, fiind mai sofisticate și oferind rezultate de o acuratețe ridicată. Sonda este atașată de un cablu, care face conectarea cu ecranul. Pentru a funcționa, sonda se atașează de indexul pacientului. Sunt ideale pentru verificări la fața locului, dar sunt ideale și pentru monitorizarea continuă a saturației de oxigen.

Pulsoximetre de masă concepute pentru spitale, cabinete medicale, sunt de mărimi mari și realizează foarte bine o monitorizare continuă.

Pulsoximetrele de încheietură sunt wireless, concepute pentru monitorizarea în permanență, chiar și în timpul somnului, având un design asemănător unui ceas de mână. Un mic fir conectează sonda, plasată pe idex, la un monitor mic, plasat pe încheietură, rezultatul fiind afișat pe acel monitor. 

Pulsoximetrele fetale sunt ideale pentru atașarea pe degete foarte mici, dar pot fi concepute și pentru picior sau cap.

ține cont de caracteristicile fiecărui tip: în afara modelor diferite, fiecare tip prezintă specificații diferite.

Nivelul de acuratețe - unele dispozitive au lumini de avertizare, care te anunță că nivelul de oxigen este scăzut sau că ceva este în neregulă cu aparatul tău.

Alarme - alarmă pentru nivel scăzut de oxigen, care se dovedește a fi utilă mai ales pentru cei care nu au un istoric în acest sens.

Display-ul - culoarea și mărimea ecranului pot face diferența în citirea rezultatelor.

Durabilitatea și durata de viață a bateriilor - dacă dorești un dispozitiv pentru acasă, nu ai nevoie de unul robust, dacă ai nevoie să îl folosești din când în când, nu ai nevoie de unul cu durată foarte mare de viață a bateriilor. Pentru o monitorizare continuă, însă, ai nevoie de un dispozitiv care se poate conecta la priză sau de unul cu baterii care durează timp îndelungat.

testează-l împreună cu doctorul: testele indică gradul de precizie și funcționalitatea pulsoximetrului, iar specialistul este cel care te va ajuta să înțelegi cum funcționează și va decide dacă este potrivit pentru tine. 

Polymed vă pune la dispoziție o gamă variată de pulsoximetre, disponibile aici!