Dezinfectantul este o substanță chimică ce are rolul de a distruge sau de a neutraliza microorganismele patogene.

Dezinfecția este procesul prin care microorganismele producătoare de boli sunt distruse. Se urmărește distrugerea, îndepărtarea sau micșorarea numărului de microorganisme.

Procesul de dezinfectare se realizează diferit, în funcție de suprafața care se dorește a fi dezinfectată:

1.      Dezinfectarea suprafețelor se realizează prin ștergere, pulverizare sau imersie, cu respectarea riguroasă a concentrațiilor:

-          pavimentele (mozaic, ciment, linoleum, lemn etc.) se dezinfectează prin ștergere. Dezinfecția poate fi de nivel scăzut, mediu sau înalt și este precedată de curățarea riguroasă a suprafeței.

-          pereții (faianță, tapet lavabil), ușile și ferestrele (tocăria) se dezinfectează prin ștergere sau pulverizare. Mai întâi, se curăță suprafețele, insistându-se asupra părților superioare a pervazurilor și a suprafețelor orizontale sau a colțurilor, apoi se realizează dezinfecția.

-          mobilierul, inclusiv paturile și noptierele, din lemn, metal sau plastic se curăță riguros și se dezinfectează riguros prin ștergere sau pulverizare. Dezinfecția poate fi de nivel scăzut sau mediu, pentru suprafețele orizontale (partea de sus a mobilierului).

-          suprafețele din blocul operator (mese de operație, mese de instrumentar, suprafețe de depozitare temporară, lămpi scialitice, mese de laborator etc.) se curăță riguros prin ștergere și se dezinfectează riguros suprafețele orizontale. Prin pulverizare, se realizează dezinfecția de nivel în cazul produselor biologice provenite de la pacienți.

-          suprafețe de acoperire (mușamale din cauciuc sau plastic, colaci din cauciuc) se dezinfectează prin ștergere (dezinfecție de nivel înalt, apoi curățare) și imersie.

-          suprafețele de transport (cărucioare, tărgi) se curăță prin ștergere, apoi se realizează dezinfecție de nivel înalt sau mediu.

 2.      Dezinfectarea obiectelor sanitare, a recipientelor de colectare sau a materialelor de curățare – se utilizează dezinfectanți de suprafețe conform indicațiilor.

-          suprafețele de spălare (băi, băițe pentru copii, chiuvete, bazine de spălare) se curăță și se dezinfectează la nivel mediu sau înalt prin ștergere;

-          ploștile, olițele sau urinarele, după golire, se dezinfectează prin imersie sau în mașini automate; 1 volum de soluție de dezinfectant de nivel mediu pentru 1 volum recipient, se curăță, apoi se realizează dezinfecția de nivel înalt. Se păstrează în locuri special amenajate.  

-          grupurile sanitare, grătarele din lemn și plastic pentru băi și dușuri se curăță și se dezinfectează la nivel înalt prin ștergere.

-          sifoanele de pardoseală și de scurgere se dezinfectează prin turnarea unui dezinfectant de nivel scăzut.

-          materialele de curățare (găleți, perii, mopuri, lavete, cârpe etc.) curăță și se dezinfectează prin spălare, la nivel înalt (materii organice), mediu sau scăzut, apoi se curăță iar.

-          recipientele de colectare a deșeurilor se curăță și se dezinfectează la nivel înalt prin spălare.

3.      Lenjeriile și echipamentele de protecție – se folosesc dezinfectanți pentru lenjerie, cu respectarea concentrațiilor de utilizare și a timpului de acțiune.

-          lenjeria contaminată cu produse patologice, excremente sau provenite de la bolnavi contagioși se predezinfectează, se dezinfectează prin înmuiere în 4 litri de soluție la fiecare kg de lenjerie și se introduc în mașini automate cu program de dezinfecție inclus. Este necesară și o dezinfecție finală.

-          echipamente de protecție și de lucru din materiale textile contaminate se dezinfectează prin înmuiere.

-          șorțurile impermeabile din cauciuc și plastic se curăță, apoi se dezinfectează la nivel mediu prin ștergere.

-          alte categorii se dezinfectează prin spălare la mașini automate înciclul termic de dezinfecție sau fierbere.

4.      Zonele de preparare și distribuire a alimentelor se dezinfectează prin utilizarea soluțiilor de uz specific, respectându-se concentrațiile de utilizare și timpul de acțiune.

-          vesela, tacâmurile, echipamentele și ustensilele de consum se curăță, se dezinfectează și se se clătesc prin imersie sau ștergere. Dezinfecția se realizează cu biocide de tipul 4.

-          suprafețele se curăță, se dezinfectează și se clătesc prin ștergere. Pentru dezinfectarea prin imersie, se folosește un biocid de nivel 2.