Nu mai este deloc o noutate faptul că epuizarea profesională, fenomen cunoscut sub denumirea de „burnout”, reprezintă o problemă care afectează cu preponderență medicii. Este interesant de știut faptul că unele specialități medicale sunt afectate mai mult ca altele de acest fenomen.

Conform unui studiu recent, medicii cei mai afectați activează pe palierele următoare:

-          îngrijirea critică – 48% dintre medici se confruntă cu epuizare profesională;

-          neurologie – 48%;

-          medicina de familie – 47%;

-          obstetrică și ginecologie – 46%;

-          medicină internă – 46%;

-          medicina de urgență – 45%.

Pe de altă parte, specialitățile care sunt supuse cel mai puțin unui nivel ridicat de stres activează în:

-          ortopedie – 34%;

-          oftalmologie – 33%;

-          patologie – 32%;

-          dermatologie – 32%;

-          chirurgie plastică – 23%.

Una dintre cauzele declarate ale burnout-ului sunt sarcinile birocratice într-un număr foarte mare, la care se adaugă orele foarte multe petrecute la muncă, somnul precar, compensarea insuficientă și nerecunoașterea efortului, lipsa de respect etc.

            Soluțiile care ar putea da rezultate ar fi programul flexibil de muncă, creșterea gradului de respect din partea pacienților, atitudini pozitive din partea colegilor, oportunități de învățare continuă și creștere profesională și sprijin mai mare din partea partenerilor de cuplu.

            Gestionarea acestei probleme implică la unii specialiști exercițiile fizice, discuțiile cu familia sau prietenii apropiați, somnul sau chiar izolarea, mâncarea fast-food și alcoolul, deși acestea nu sunt tocmai cele mai indicate soluții.

            Burnout-ul vine deseori la pachet cu depresia. Deși depinde de factori individuali precum nivelul carierei, personalitatea, nivelul de flexibilitate, stresul profesional poate afecta fiecare specialist la un moment dat al activității.