Ca și cadru medical, ai nevoie de cea mai bună pereche de încălțăminte medicală pentru a susține tot efortul depus și stilul agitat. O pereche potrivită presupune confort, siguranță și performanță.

De ce anume trebuie să ții cont când alegi o astfel de pereche?

1. Talpa exterioară – cea mai bună pereche de încălțăminte dispune de o talpă anti-alunecare, realizată din cauciuc de lungă durată sau cauciuc cu striații, de cele mai multe ori, fiind necesară o combinație între acestea. Astfel, se asigură tracțiunea necesară deplasării și piciorul se poate înclina în față, în siguranță, chiar și pe cele mai alunecoase suprafețe. Tălpile realizate din variante mai moi de cauciuc sunt utile în mediile umede și unsuroase, dar se uzează mai repede decât celelalte. Pentru o durabilitate îndelungată, tălpile pot fi prevăzute cu pereți laterali înalți sau pot conține mai multe straturi suplimentare pentru a preveni frecarea.

2. Talpa intermediară (lamela) – este plasată peste talpa exterioară și are rolul de a absorbi șocurile. Absorbția șocurilor depinde de cât de groasă este această talpă, însă prea mult strică. O talpă prea groasă te va face să simți că nu ai contact cu podeaua.

3. Talpa interioară (branțul) – un branț ușor capitonat asigură absorbția umezelii și oferă sprijin. Sabotul ideal are talpă interioară detașabilă pentru a putea fi spălată regulat. De asemenea, branțul are o formă concavă din față în spate pentru a permite deplasarea fără alunecare.

4. Partea superioară – este ignorată, de cele mai multe ori, însă este un criteriu important. Saboții medicali sunt realizați din piele, plasă ranforsată cu piele sau piele cu multiple straturi de plasă. Pielea prezintă rezistență crescută la frecare, fiind durabilă, iar plasa permite circulația aerului și drenajul.

5. Alte caracteristici – curelele pentru gleznă sau căptuseala extra asigură confort chiar și în utilizarea îndelungată. Un flec ranforsat este ideal mai ales în cazul persoanelor care suferă de durere în zona călcâiului și împiedică alunecarea tocului în timpul deplasării.

Asigură-te că te simți confortabil cu pantofii pe care îi alegi, că aceștia sunt contruiți pentru a absorbi șocurile, că oferă oferă spațiu suficient piciorului pentru a se mișca (mișcă-ți degetele când îi probezi) și că degetul mare nu se freacă de vârf sau de partea superioară.