Cabinetele stomatologice sunt caracterizate, în general, de un flux mare de pacienți, fapt care duce la creșterea încărcăturii microbiene, iar utilizarea instrumentarului rotativ, care intră în contact cu sângele, cu saliva, favorizează împrăștierea la distanță a germenilor.

Pentru a realiza corect decontaminarea instrumentarului, se începe prin a dezinfecta chimic suprafețele expuse. Se recomandă utilizarea unor produse cu spectru larg de acțiune, în vederea reducerii numărului de germeni până la zero. Se folosesc, în acest sens, produse cu efect bactericid (inclusiv Candida albicans), sporicid, fungicid, virucid (inclusiv HIV, HVB, HVC, virus herpetic, Adenovirus, Coronavirus) sau tuberculocid (Mycobacterium tuberculosis).

Sterilizarea instrumentarului are ca scop distrugerea în totalitate a florei microbacteriană, cuprinzând curățarea, dezinfectarea, pregătirea instrumentarului pentru sterilizare și sterilizarea propriu-zisă.

1. Curățarea se face după utilizarea instrumentelor. Instrumentele sunt depuse fără a fi atinse în recipienți speciali pentru curățare.

              - curățarea manuală se face sub jet de apă curată, cu perii speciale, exclusiv pentru a se îndepărta petele întărite și stratul gros de murdărie. Acest lucru are o eficiență extrem de scăzută în eliminarea micro-organismelor.

              - curățarea cu ultrasunete presupune imersia instrumentarului în baie cu ultrasunete. Se folosesc substanțe dezinfectante și unde cu frecvențe imperceptibile urechii umane. Se îndepărtează, astfel, depunerile de sânge și curstele chiar și din locurile inaccesibile, cu eficiență maximă.

         Dezinfectantul Rotasept este o soluție gata-preparată, folosită pentru instrumentarul rotativ, pe bază de hidroxd de potasiu, fără aldehide. Se utilizează ca atare, nediluat, prin plasare în baia de soluție. Timpul de acțiune este de 15 minute. Are efect bactericid, micobactericid, virucid și levuricid.

2. Spălarea și dezinfecția presupune utilizarea unei aparat pentru spălare-dezinfecție, fiind un proces termic, eficient, rapid și economic. Instrumentarul este, apoi, scos din baia cu ultrasunete și introdus într-o mașină de spălat-uscat, care folosește apă fiartă pentru a spăla și usca în mod corespunzător ustensilele.

3. Pregătirea instrumentarului - după uscare, instrumentarul verificat, lubrifiat și împachetat în folii etanșe, prevăzute cu indicatori de sterilizare, sau în cutii metalice, introduse în folii speciale cu markeri de sterilizare și termosigilate.

4. Sterilizarea este procesul care elimină și distruge microorganismele și sporii acestora, oferind instrumente sterile. După sigilare, instrumentele sun introduse în autoclav (aparat de sterilizare care utilizează presiunea aburului).

Controlul procesului de sterilizare se poate face foarte ușor prin utilizarea unor indicatori chimici și biologici. Cel mai potrivit este testul Bowie&Dick, test pentru evidențierea aerului rezidual periculos sau a gazelor inerte din camera de sterilizare, care pot periclita procesul.