Pentru medici, stetoscopul este unul dintre cele mai importante instrumente. Pe lângă faptul că este extrem de util în îngrijirea medicală, este și un semn al statutului de medic. Toată lumea recunoaște un cadru medical după stetoscopul de după gât sau pus pe umeri.

În acest sens, ai nevoie de un stetoscop care să „își facă bine treaba”, care să nu te deranjeze și pe care să îl poți folosi toată ziua. În alegerea pe care o ai de făcut, trebuie să ții cont de câteva aspecte-cheie:

- Versatilitatea – pacienții sunt extrem de diferiți, cu caracteristici extrem de variate. Nu știi dinainte cu cine vei interacționa în ziua respectivă, așa că ai nevoie de un stetoscop versatil, care să se potrivească oricui, atât copiilor, cât și adulților și bătrânilor, atât celor subponderali, cât și celor supraponderali... și lista de caracteristici poate continua la infinit.

- Posibilitatea de a fi curățat ușor – corpul uman este încărcat cu bacterii; este important să alegi un stetoscop care poate fi curățat ușor pentru a preveni răspândirea bacteriilor și contactarea diferitelor boli. Axează-te pe un stetoscop sigur din punct de vedere dermatologic, igienic, ce poate fi sterilizat și curățat cu regularitate. Un stetoscop din aluminiu este potrivit deoarece aluminiul are o suprafață mai puțin poroasă, ceea ce îl face ușor de curățat, este ușor și are o densitate scăzută. Este preferat pentru proprietățile anti-corozive și pentru costurile scăzute.

- Confortul pe care îl oferă – purtându-l foarte mult timp după gât, este nevoie de un stetoscop cu tuburi flexibile, moi, care să nu deranjeze. Tuburile din PVC sunt ideale în acest sens, fiind moi, flexibile și ușor de curățat datorită suprafeței netede. Olivele auriculare trebuie să aibă formă ergonomică, să fie moi și să se adapteze perfect în canalele auriculare, astfel încât să nu te deranjeze în timpul utilizării. Un inel non-metalic izolant este ideal și pentru pacient deoarece evită contactul direct al metalului cu pielea acestuia.

- Calitatea sunetului oferit – scopul folosirii stetoscopului este să asculți corpul pacientului, deci, ai nevoie de o ustensilă care să îți ofere sunete de calitate, clare, fără interferențe. O piesă de ascultare cu 2 diafragme sensibile la sunet ajută la distingerea oricăror sunete, fie că sunt de frecvență joasă sau de frecvență ridicată. În plus, tuburile acustice din PVC reduc zgomotele de fundal, ceea ce conferă sunete de calitate superioară.